Creating a sustainable and future-thinking development in Bosham 

Design

We're really excited to present our latest development application for 15 new, sustainable homes located on a vacant former nursery south of French Gardens near Bosham. 

This has been a great opportunity to work on a development that puts sustainability, energy efficiency and the promotion of wellbeing for both residents and the local community at the forefront of the design.

Following the ten characteristics of the National Design Guide, the development proposal has been driven by the idea of quality, functionality, accessibility, the promotion of wellbeing and a sustainable approach to building for the future. 
 
Aside from high quality sustainable homes, the development looks at providing quality of life for its residents, ecological benefits to the area and a community offer for the local parish through the provision of affordable housing and community allotments.
 
With outside space now being more important than ever, each of the homes will enjoy a generous private garden at the rear with most of the units also benefitting from a private driveway.

A sedum covered roof forms part of a carport adjacent to each property and each plot to receive an allocated flexible secure external store. 
 
The new development will also include extensive landscaping, a new wetland area, community allotments and a footpath / cycle way to connect the new homes with local shops and enable the idea of a car-free commute.  

"This is a great opportunity to work on a development that puts sustainability, energy efficiency and the promotion of wellbeing for both residents and the local community at the forefront of the design," said SS&P architect Karolina Stephenson. 

Preserving & enhancing the local environment

The application site comprises 1.58ha of vacant greenfield former nursery land, located in the north part of Bosham parish. 
 
The development will be accessed from Ratham Lane to the west with mature screening along the road frontage to provide privacy and an acoustic and visual barrier to the railway line, as well as maintaining the important street scene of this lovely rural area. 
 
The proposal has good accessibility with a direct footpath connection to local shops and facilities to encourage walking and cycling and a more activity car free lifestyle.
 
The remainder of the site extending northwards maintains an open aspect with the open space and allotments, a nod to its previous use as a nursery and providing something for the local community. 
 

"By keeping this part of the site open", says Stephenson, "the layout prevents a hard transition from urban to rural and also includes a very important wetlands area designed to both encourage wildlife and reduce flooding, but also to soak up nitrate pollution as part of Chichester's ongoing commitment to Nitrate Neutral Development."

Organically scattered native planting species, shallow ponds and 1-2m high swales follow the natural contours of the land to enhance biodiversity and provide potential for ecological enhancement.
 
Unallocated parking spaces are situated within proximity of the allotments and permeable surfacing on the site, in lieu of hard standing materials have been selected where possible.


Focus on sustainable development & energy efficiency

Working alongside Mesh Consulting, the aim of the development is to be an exemplar of energy efficient design, reducing carbon emissions beyond current expectations and legislation. 
 
The homes have air source heat pumps and solar panels making them Carbon Neutral when connected to a green energy provider and exceed 2025 building regulations requirements. 

"Our clients wanted the design to be unashamedly contemporary, yet fit within its environment and use materials that will be long-lasting", said Karolina Stephenson. 

Materials used for a building affect how well the homes will function and last over time, so we have therefore combined a mix of black-stained typical of the area, with ethically sourced timber cladding,  timber slats and locally sourced traditional Sussex flintwork.

The overall result will be a beautiful development that is both in keeping with the local environment and design style, as well as being entirely future thinking in terms of sustainability and energy efficiency.
 
We are incredibly proud of this proposal and our application has now been to Chichester District Council.

Discuss your project with us — no commitment required.